Cultura

Cultura

Cultura Burundi se bazează pe tradiția locală și influența țărilor vecine. Deși proeminentă cultural, a fost îngreunată de tulburări civile . Deoarece agricultura este principala industrie, o masă tipica in Burundi este formata din cartofi dulci , porumb si mazăre . Datorită costurilor, carnea este mâncata doar de câteva ori pe lună. Când mai multi burndezi apropiati se întâlnesc beau impreuna impeke, o bere dintr-un container mare pentru a simboliza unitatea. Personalitati notabile includ arbitrul de fotbal Mohammed Tchité și cântăreața Jean-Pierre Nimbona, cunoscută popular ca Kidumu .

Artizanatul este o formă de artă importantă în Burundi și se produc cadouri atractive pentru multi turisti. Impletirea de cosuri este un domeniu pentru artizanii din Burundi. Alte meșteșuguri, cum ar fi măști, scuturi, statui și ceramică sunt făcute în Burundi.

Batutul la tobe este o parte importantă a patrimoniului cultural din Burundi. Si-au faurit un renume mondial Royal Toboșarii Regali de Burundi , care au activat timp de peste patruzeci de ani si s-au remarcat prin folosirea tobelor tradiționale folosind karyenda , amashako, ibishikiso, și tobe ikiranya. Dansul însoțește adesea performanța tobelor, care sun frecvent observate la sărbătorile și reuniunile de familie. Abatimbo, care se efectuează la ceremonii oficiale și ritualuri, iar abanyagasimbo, dansuri ritmate rapid, sunt câteva dansuri Burundi celebre. Unele instrumente muzicale notabile  sunt flautul, titera , ikembe , indonongo, umuduri , inanga, și inyagara.

Limbile Kirundi , franceză, si swahili sunt vorbite de-a lungul republicii Burundi. Tradiția orală burundeza este puternica bazandu-se pe istorie și povestirea lectiilor de viață , poezie, și cântec. Imigani, indirimbo, amazina si ivyivugo sunt tipuri de genuri literare existente în Burundi.

Baschetul și atletismul sunt sporturi observate în Burundi. Artele martiale sunt populare, de asemenea. Există cinci mari cluburi de judo:. Club de Judo de l'Antantei Sportiv, în centrul orașului, și altele patru prin oras. Asociațiile de fotbal sunt populare în întreaga țară, așa cum sunt jocurile Mancala .

Majoritatea sărbătorilor creștine sunt sarbatorite în Burundi, Crăciunul fiind cea mai mare. Ziua Independenței Burundi este sărbătorită în fiecare an la 1 iulie. În 2005, guvernul a declarat ca sarbatoare publica Burundi Eid ul-Fitr , o sarbatoare islamica .

În aprilie 2009, guvernul a Burundi schimbat legea pentru a incrimina homosexualitatea. Persoanele găsite vinovate de relații consensuale homosexuale primesc doi-trei ani de închisoare și o amendă de 50.000 la 100.000 de franci Burundi. Amnesty International a condamnat acțiunea, numindu-o o încălcare a obligațiilor Burundi în temeiul dreptului internațional și regional privind drepturile omului, precum și împotriva Constituției, care garantează dreptul la viață privată.