Relieful Burundi

Relieful Burundi

Teritoriul statului Burundi este delimitat la sud-vest de țărmul Lacului Tanganyika, iar la nord-est de un teritoriu muntos care pierde din altitudine în direcția Tanzaniei și care este acoperit de pădurile tropicale umede. Terenurile din jurul orașului Gitega din centrul țării sunt acoperite de o savană cu vegeteție luxuriantă.

Regiunile muntoase din Burundi, cu o înălțime medie dă aproximativ 1600 m, formează centrul geografic al țării. Spre vest există un masiv muntos distinct, mărginit de Riftul Central-african, fiind totodată o cumpănă a apelor marilor fluvii Nil și Congo (fluviu). Cu o înălțime de peste 2600 m, masivul are cele mai înalte piscuri din întreaga țară. Spre sud-vest, masivul coboară abrupt spre bazinul lacului Lacului Tanganyika .Râul Ruzizi, care constituie o porțiune a frontierei de vest, se varsă în lac. Spre est, relieful coboară gradual spre bazinul lacului Victoria (Lacul Victoria), aflat în afara granițelor țării.

Burundi este situat aproape de ecuator, în zona tropicală. Spre deosebire de alte țări cu latitudini geografice similare, clima este foarte blândă datorită altitudinii, temperaturile variind în funcție de aceasta. Cele mai mari temperaturi medii anuale, de 25 °C, se înregistrează pe pantele vestice ale munților. Majoritatea precipitațiilor, în medie de 800–1500 mm, se înregistrează în timpul sezoanelor ploioase (februarie- aprilie și octombrie-decembrie).

Mari întinderi ale țării sunt acoperite de savane cu foarte puțini copaci. Urmare a despăduririlor masive, pădurile dense de acacia și eucalipți au fost sever afectate și micșorate, zonele împădurite fiind acum transformate în savane. Zonele din vest, unde cantitatea anuală de precipitații este scăzută, sunt majoritar acoperite de savană. Gorilele de munte, o specie amenințată cu extincția, sunt poate cea mai faimoasă faună din Burundi, în timp ce crocodilii și hipopotamii trăiesc în și în apropierea râurilor din țară.